“It giet oan!”

Met deze legendarische woorden gaf Henk Kroes (voormalig voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden) in 1997 groen licht voor de vijftiende (en voorlopig laatste) Elfstedentocht.

Nu het een paar dagen vriest in Friesland waren de verwachtingen, naar jaarlijkse gewoonte, hoog gespannen. Deze werden echter onmiddellijk de kop ingedrukt door de overheid en de organisatie zelf. “

De reden?

Wellicht hebt u al eens gehoord van Covid-19 😊.

Over het virus zelf ga ik verder niet uitweiden. Als u daar een opinie over wilt lezen dan is het internet een onuitputtelijke bron voor alle soorten meningen.

Het blijft mij persoonlijk verbazen hoe iets, wat we met het blote oog niet kunnen zien, ons leven toch totaal kan beïnvloeden.

De impact op onze sociale contacten, de economie, ons dagelijks leven is voor de meeste mensen enorm. Meestal komen de negatieve aspecten van deze pandemie aan bod, maar er zijn ook een heel aantal voordelen aan verbonden.

Zelf zie ik een zestal grote voordelen en die zet ik graag even op een rijtje voor u:

 • Gezondheid
  Er zijn veel mensen ziek geworden en gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Maar door de lock-downs en de beperkingen in het algemeen zijn mensen veel meer gaan bewegen.
  Wandelen, joggen, fietsen, .. werden op enkele weken tijd uitgeroepen tot nationale sporten. Dit heeft zeker en vast een invloed op onze (mentale)
  gezondheid.  
 • Verplaatsingen
  Er is massaal overgeschakeld op telewerk (zie ook verder in deze blog) waardoor de files en drukte op onze wegen sterk verminderden. Deze trend zette zich ook voort in het weekend. Door de beperking van de sociale contacten en de sluiting van bijvoorbeeld de horecazaken werden onze verplaatsingen automatisch gereduceerd wat ongetwijfeld een invloed zal hebben op de verkeersveiligheid en de uitstoot van schadelijke stoffen.
 • Online aankopen
  De periodes waarin veel handelszaken gedwongen de deuren moesten sluiten hebben voor een forse verhoging van de online verkoop gezorgd. Nu nog een wandeling maken zonder een bestelwagen van PostNl, Bpost, DPD… tegen te komen is quasi onmogelijk. 😊
  Ook de lokale handelaar speelt hier meer en meer op in om zo de boot niet te missen.
 • Belang van sociale contacten
  Hier zijn de gevolgen van het virus misschien wel het meeste aanwezig. Door de beperkingen in onze sociale contacten zijn we meer dan ooit het belang van goede sociale contacten gaan inzien. Zoom, Messenger, … zijn wel alternatieven die de pijn verzachten, maar kunnen geen “echte” sociale contacten vervangen.
 • Telewerk
  Pendelen is voor veel mensen een dagelijkse constante in hun leven.
  We verplaatsen ons, soms meerdere uren per dag, om ergens op een kantoor een werk te doen dat we eigenlijk evengoed van thuis kunnen doen.
  We wisten dit wel, maar zowel werkgevers als werknemers stonden huiverig tegenover deze stap. Het virus heeft ons gedwongen om deze evolutie te versnellen en nu blijkt dat thuiswerk in veel gevallen efficiënter is en een hoger rendement oplevert. Ik ben alvast benieuwd hoe dit verder gaat evolueren.
 • Milieu
  Herinnert u zich nog de ophef rond de toestand van het klimaat? Het is nu door de pandemie naar de achtergrond verdreven, maar uiteraard is dit nog steeds een belangrijk en actueel thema.
  De lock-downs en de andere maatregelen hebben natuurlijk een enorme weerslag gehad op de economie en de verplaatsingen en dit wereldwijd.
  Woon-werk verkeer, reizen, uitstapjes… het werd allemaal tot een minimum beperkt en hier heeft het milieu ongetwijfeld mee van kunnen profiteren.

Ziet u nog andere voordelen die Covid-19 meebrengt?
Of hebt u voordelen ontdekt die u in de toekomst kan gebruiken?

Ik lees het graag hieronder in de commentaar of stuur een mail naar info@typica.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *